Saturday, June 15, 2019

Barang Memanah Pun nak SCAM??

Assalamualaikum wbt., Salam Aidilfitri buat sahabat semua..
SCAMMER ?? FRAUD ?? PENIPU ?? SKIM Cepat Kaya  bole pegi Haji balik hari 




Kalo nak kisahkan berlambak2 kes2 SCAMMER ni berlaku kat Malaysia, sebab modus operandi ada saja depa tukar2 yang terbaru.. tapikan kalo tak tukar modus operandi pun orang Malaysia ni tetap kena tipu..huhu..

"TerSONTOT Di Pintu Shorga"


Siapa ingat satu ketika dulu yang kes penipuan EMAS ETA PAMP..satu Malaysia heboh..tak kurang juga sekali aku pun terkena aduhhhhh senak hati jiwa raga dowh,,,
Nama2 hebat seperti Tok Belagak DEPB , Kazanah Bangsa, Shafie Idris IIGR, ARBA dan seangkatan dengannya.

Berdasarkan statistik dikeluarkan Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM), kes penipuan menerusi panggilan dan SMS sehingga Oktober 2017 yang direkodkan berjumlah 3,069 kes.

Ni amik dari sumber satu blog ni tatau shohih ke tak anyway...ianya tetap berlaku betul tak?? tak caya?? try la join kut nak tersontot terduduk..hihi

Hari ni aku nak cakap sikit pasal geng  yg suka amik kesempatan ni...so kira scammer gak la kan..
Kita kecilkan scope kita hanya dalam bidang Jualan Peralatan Memanah saja ok.,
So dari observation aku ada beberapa kategori yang  benda ni boleh jadi SCAM ni.

 

Memang Niat Asal Nak SCAM

Ni jenis hampeh manusia macam ni yg tak bertanggung jawab. Basically scammer ni dia dah ada experience dgn produk lain sebelum ni. Jadi bila ada New Season yang mendapat sambutan,. jd dia mulakan Modus Operandi ( yang ada 1001 mcm jenis ) guna 1 pun dah ramai pakat tertipu.
Mudah je,.

a) Bukak Facebook page / Individual Fake account yang pastinya free. Post setiap hari, utk tunjukkan page tu aktif



b) Bukak blogspot - pastinya free lagi..


Register bebrapa Marketplace contoh Lazada dan Shopee untuk membuktikan mereka ini agak established.


Bukak website berbayar - RM200-RM300 ni nak tingkatkan lagi keyakinan customer utk nak berurusan especially kes melibatkan puluh ribu keatas,,,pedehal bayar RM300 setahun.

 

Asal betul last sekali TER SCAM 

Orang jenis ni banyak sebab apa kadang dia tak mampu nak uruskan perniagaannya atau dengan kata lain tak terurus mungkin sebab2 tertentu  (bad habit, lupa kata laluan online, phone masalah, sakit demam, sibuk dgn bisnes lain pd masa yg sama, mungkin dah TERKAYA tetiba so duit tuan/puan dia tak pandang ler dan etc ).


a) Reseller
Kategori reseller online yang supplier tatau pun dia ni jual barang dia. Yg ni aku dah jumpa beberapa orang yg mana dia advertised produk kita tpi harga agak sedikit mahal. Bila ditanya dia cakap dia tak de kedai dan hanya amik order. Bila diberitahu yg kita owner produk dia cepat2 minta maaf.

Bila disemak dia advertised byk betul pelbagai jenis barangan yg pelbagai kategori bayang kan kalo satu produk tu supply tak pos. Then mcm mana nak jawab. dgn customer.
That why jumpa nama dia kat dalam web yg ckp dia ni scammer..
So RESELLER pls be cautious. Kalo nak jd reseller ok tapi kena la bgtau supplier supaya mudah berurusan.

b) Dropshipper
Orang ni amik order dengan orang lain dan lepas dapat order dia terpaksa deal dengan supplier. Wahal dia takde pun barang tu kat dia. Kategori dropshipper ni okay kurang risiko dengan reseller yang tak berdaftar.


c) Ex - Agent / Dealer / Partner
Mereka ni biasanya sebelum ni penah jadi agen jualan produk2 tertentu tetapi dah meninggalkan syarikat tersebut. Tetapi masih nak dapatkan audience yang sama tetapi menawarkan barangan lain.

Kes2 mcm ni aku hadapi sendiri hanya nak dapatkan customer sanggup cakap produk keluaran Arrouha sebaliknya menawarkan produk lain. So dah kira TIPU kan?
Alhamdulillah customer org yang baik juga, bila call dia ckp dia beli dengan orang sekian2 dan bank-in, janji nak pos tapi sampai seminggu bila call tak angkat dan whatsapp tak balas. So nak expect customer cakap pe?? Dah sah la ckp awak tu SCAMMER amik duit tp takde jawapan bila ditanya. Mungkin ada masalah kesihatan atau phone rosak atau apa2 tapi pada masa yang sama kena bertanggungjawab pada pelanggan kita. So fikirkan cara terbaik untuk kedua2 belah pihak.

Jangan biarkan BAD ATTITUDE memusnahkan diri kita.

Ni contoh yang masih panas ketika ini.. semoga kes ni dapat diselesaikan sebaiknya



Ni pula jenis BAD ATTITUDE, org dah bank in pastu senyap terus.

Yang ni pula RESELLER


Macam mana nak semak SCAMMER/FRAUD ??

Tahukah anda, bahawa Jabatan Siasatan Jenayah Komersil telah membangunkan satu laman untuk anda membuat semakan NO TELEFON, NAMA SYARIKAT atau NO AKAUN BANK sebelum anda berurusan?
http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/# adalah platform untuk membantu mengurangkan kes penipuan pembelian online. Anda boleh membuat semakan sama ada no telefon / no akaun bank tersebut telah mempunyai rekod dengan pihak Polis atau tidak.

https://scam.my/

Walaupun tiada dalam carian  ianya tidak bermaksud bukan SCAMMER / FRAUD / PHISHING.
Sebaiknya siasat latar belakang
  • Person/Company/
  • No Telefon
  • No Account
dengan membuat carian Internet, biasanya sekiranya mereka pernah menipu akan ada "..qoutes" mengenai mereka dalam carian bagi mangsa yang pernah kongsikan kes mereka, biasanya dalam Facebook, community forum-forum, blogspot, website, newspaper, majalah online dan sebagainya.

Andai di Facebook, ebay, shopee, lazada - boleh lihat review pengguna mengenai service mereka.
Ambil lah sedikit masa untuk buat carian sebelum anda berakhir dengan kesalan.


Bagi pihak kami Arrouha akan cuba sedaya upaya untuk memastikan pihak pengguna menerima servis terbaik. Sekiranya mempunya masalah boleh terus hubungi saya di semua channel dibawah.
Disini saya ingin maklumkan Official Store untuk produk Arrouha adalah seperti berikut



zairo@arrouha.my

Arrouha Sports & Outdoors Sdn Bhd (1231824-U)

No 22, Jalan Mutiara 4/2, Taman Sri Nanding

43100 Hulu Langat, Selangor

www.arrouha.my

Monday, April 15, 2019

Arrouha DIY Parts -Tanduk Asli Untuk Pembuatan Busur dan Anak Panas Saiz 3x1x1cm

Arrouha DIY Parts -Tanduk Asli Untuk Pembuatan Busur dan Anak Panas Saiz 3x1x1cm

Disediakan untuk seni halus pembuatan busur dan anak panah untuk tampak :

* tampak lebih
* meningkatkan kekuatan pada busur atau anak panah
* ketahanan sifat asli tanduk
* menambah nilai kepada produk
* keunikan dalam rekaan
* mengekalkan sifat asli yang tradisi

  • Penggunaan yang amat mudah dengan size yang disediakan oleh pihak kami.
  • Hanya potong mengikut keperluan untuk optimumkan penjimatan.
  • Mengunakan gam atau epoxy saranan Bowsmith yang dikeluarkan oleh Arrouha.
  • Hanya memerlukan sedikit kemahiran menggunakan peralatan pertukangan untuk menyiapkannya.

Penyediaan Pada Nock (Self-Nock)

* Solid Selfnock - Satu tanduk hanya untuk sebatang arrow.
* Slotted technique - boleh dibelah menjadi 3 keping dan total sebutir bersaiz 3x1x1cm tanduk menjadi 3 anak panah


Penyediaan Pada Busur

* Satu butir untuk hujung busur

Kegunaan lain seperti pada hulu pisau lapah, parang, tasbih dan sebagainya
#arrouha #memanah #busurpanah #setmemanah #kedaipanah #memanahsunnah #arrouharchery


 
Segala pertanyaan boleh hubungi

Tuesday, February 12, 2019

Busur Lang Legar (Turkish Horse Bow) 30 - 45lbs




Lang Legar Turkish Horse Bow 30 - 45lbs

Inspired by the Turkish horn bow, Lang Legar will definitely meet your horseback archery needs as it is well structured for a dynamic shooting. Be it for thumb draw or Mediterranean draw, both will be drawn smoothly up to 29 inches length due to its unique shape and material used. Attached with a nice leather grip, a hand shock while releasing the arrow is almost impossible.
Specifications;
*Bow Length Strung : 39Inches
*Bow Mass : 350 grams
*Draw Weight: 30 - 45
*Highstrength epoxy fiberglass and hardwood
********************************************
SPECIAL PROMO RM450 ONLY!!
✔️Free Bow sock Polyster
✔️Free Cartel Saunder Nocking
Come with FASTFLIGHT Bowstring
Feel Power! Feel The Experience!

Arrouha Manufacturer
Designer : Zairol Daud
#arrouha #memanah #busur #panah #archery